• 1
 • 2
 • 3

Svete Mise 8.00,  10.00, 11.30 i 19.00 sati

Mali Uskrs – pučki je naziv tzv. Bijele nedjelje, prve nedjelje po svetkovini Gospodinova Uskrsnuća koje se slavi cijeli tjedan. Novokrštenici – odrasli kršćani, kršteni u noći Vazmenog bdjenja – cijeli su tjedan javno nosili svoje bijele haljine, znak novosti i čistoće koju su zadobili u sakramentu krštenja, a na današnji dan su ih odlagali, potvrđujući time da su spremni u svijetu biti evanđeoski kvasac, sol i svjetlo.

Danas teško možemo zamisliti kakva je radost vladala u prvoj Crkvi radi novokrštenika. Pokazuje to i dio govora Svetog Augustina, u kojem on njima, odraslim ljudima, tepa kao maloj djeci:

Moram govoriti vama, netom rođena dječice, mališani u Kristu, novo potomstvo Crkve, milje Očevo, plodnosti Majčina, izdanče blagi, roju novi, cvijete naše dike i rode naše muke, radosti i vijenče moj, svi koji stojite u Gospodinu.

Upravljam vam apostolove riječi: Obucite se u Gospodina Isusa Krista i ne brinite se oko tjelesnoga u pohotama, da se i životom obučete u onoga kojeg ste obukli sakramentima. Jer svi koji ste u Krista kršteni, Krista ste obukli. Nema više ni Židova ni Grka, nema više ni roba ni slobodnjaka, nema više ni muškog ni ženskog, jer ste svi vi jedan u Kristu Isusu.

To je u samoj biti sakramenta: da je sakramenat novoga života koji u ovom vremenu počinje s otpuštanjem svih prošlih grijeha, a dovršit će se u uskrsnuću mrtvih. Krštenjem ste naime zajedno s Kristom ukopani u smrt, da kao što Krist uskrsnu od mrtvih, i vi tako hodite u novosti života...

Danas je osmi dan vašeg rođenja. Danas se u vama dovršava pečat vjere, koji je u starih otaca bivao pri tjelesnom obrezanju osmoga dana od tjelesnog rođenja. Zato i sam Gospodin, skidajući sa sebe u uskrsnuću tjelesnu smrtnost i oživljavajući, istina, ne drugo nego ono isto tijelo, ali koje više neće umrijeti, zapečatio je svojim uskrsnućem Gospodnji dan: taj je dan treći poslije njegove muke, a u broju dana poslije subote osmi, i ujedno prvi.

Stoga ste i vi primili zalog Duha,... pa ako ste suuskrsnuli s Kristom, tražite što je gore, gdje Krist sjedi zdesna Bogu! Za onim gore težite, ne za zemaljskim! Ta umrijeste i život je vaš skriven s Kristom u Bogu! Kad se pojavi Krist, život vaš, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi.

Današnje evanđelje donosi Tominu vjeru-nevjeru-vjeru. Koliko je vjera važna svjedoči i engleski pisac i obraćenik Thomas Merton u svojoj knjizi Preko sedam planina. On opisuje traženje smisla života, nalazeći ga najprije u raznim filozofijama, a kasnije religijama, dok konačno nije našao smirenje u vjeri. U početku se oduševljavao Marksom i Lenjinom. Kasnije se u njima razočarao kad je pročitao Lenjinove riječi, koji je na upit jednog profesora: "Bi li bio spreman žrtvovati nekoliko milijuna ljudi da postigneš svoj cilj?", odgovorio: "Spreman sam proliti i ocean krvi da dođem do svog cilja."

Pročitavši te riječi Thomas Merton je tada rekao: "Komunizam ne može dati smisao života." Otišao je u trgovinu i kupio Bibliju. Kad ju je pročitao zapisao je: "Kakvo zakašnjenje! Ja, nažalost, 30 godina ništa nisam znao o Isusu Kristu!" Nakon toga Merton se molio Bogu za dar vjere, moleći posebno da mu dade novo srce. I doista, Merton se ne samo obratio, nego se i proslavio svojim religioznim knjigama.

Tako se tijekom dvije tisuće godina kršćanstva na neizbrojivu mnoštvu primjera potvrdila istina koju je apostol Pavao izrazio u obliku poticaja kršćanima, a koja je zapravo životno zlatno pravilo odnosno recept za sreću: Za onim gore težite, ne za zemaljskim!

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676