• 1
 • 2
 • 3
GALERIJA FESTA 2012
GALERIJA PROCESIJA
Kao i svake godine tradicionalnim okupljanjem barjaka pred crkvom svetoga Vlaha, pa onda dočekom barjaka sa istoka na Pločama, i onih s zapada na Pilama uz pratnju dubrovačkih trombunjera, počela je centralna proslava 1040. Feste.
 
   Zbog loših vremenskih prilika misno slavlje se slavilo  u dubrovačkoj prvostolnici a misu je predvodio biskup dubrovački mons. Mate Uzinić.

   " Prva mi je Festa sv. Vlaha u kojoj sudjelujem pa osobni pristup nije toliko čudan. Osobno moram promatrati primjer života i poruku sv. Vlaha, učiniti ih svojim, da onda riječju i primjerom mogu poticati druge da isto učine“, rekao je među ostalim mons. Uzinić tijekom središnjega slavlja. Ipak, najveći poticaj bilo je razmišljanje jednoga petogodišnjeg Dubrovčanina koji je na upit tko je biskup i što radi, osim odgovora da je „važan“, i da „ima puno posla“, rekao i da „ne može biti svet, jer je svet sveti Vlaho“, pa onda i zaključio da „nikada nije čuo da je biskup svet“.
 
„To me zamislilo. Jer to je najvažnije, biti svet, sve drugo postaje manje važno pred tom činjenicom jesam li svet ili ne (…). Ako je sveti Vlaho bio svet, onda i biskup mora barem pokušati biti svet. Da bi onima povjerenima njemu na brigu bio poticaj na putu prema svetosti…“, kazao je među ostalim mons. Uzinić.  Tako je i kroz dva razdoblja Parčeva života puku pokušao i odgovor dati kako odista danas biti svet.
 
I dok Crkva, kazao je pozivajući se na razdoblje Vlahovoga djelovanja koje govori o mladom čovjeku od oko 36 godina života, svoju mladost može postići djelatnom ljubavlju, a mi pokazujući čovjeku pokraj nas da ga ljubimo čak i onda ako nas on mrzi. Usudili bismo se reći da je u drugom odgovoru, pozivajući se na parca s dugom sijedom bradom, daleko bio bliži odgovoru, barem onom svjetovnom.
 
Što je i shvatljivo, budući je upozorio na ozbiljnu duhovnu krizu što je današnje obitelji proživljavaju, na Grad prazan poput muzeja, na sve praznije nedjeljne mise, ozbiljne crne statistike vezane uz današnju nam mladež…. Istodobno smo, čuli smo, sve zagriženiji za tradicije koje guše osobnu vjeru i pokušaj promjene.
 
„(…) Posvetimo više pažnje duhovnim vrijednostima i odgoju, ne smijemo ga prepustiti drugima. Svatko od nas na svom mjestu treba preuzeti svoj dio odgovornosti. To je ključ oporavka Grada i Biskupije. To je poruka onoga 'sveti Vlaho je svet, a biskup…?', a što se može nastaviti i u ministar, zastupnik, župan, gradonačelnik, vijećnik, poslodavac i radnik…. Nema vremena za odgodu, već sutra može biti kasno (…)“, naglasio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz na koncu i poruku da se „slušaju upozorenja svetoga Vlaha“.
 
  A sveti je Vlaho očito i opet, kako su radosno primijetili mnogi, učinio čudo. Vremenske su se prilike ipak primirile, kiša je barem nakratko posustala, tradicionalna procesija u kojoj se nose barjaci, relikvije…, krenula je ulicama našega Grada.biskupi i svećenici  nosili relikvije iz dubrovačke katedrale, a pod barjacima svojih župa i bratovština bio je vjernički puk. 
  
  I kako reče biskup na kraju procesije kada je djelio blagoslov dogodilo se opet čudo  od čudesa, bez obzira na kišu procesija je išla i okružila Grad i  Sveti Vlaho je opet stavio svoj Grad u zagraljaj, ali ovaj put smo mu mi pomogli jer mi smo važni i prevažni, naše ruke, naše noge, naše grlo je pronosilo i prenosilo poruku Svetog Vlaha.
Živio Sveti Vlaho.

Popodnevna ceremonija razvijanja barjaka je otkazana zbog vremenkih prilika.
Štovani vjernički puče, hodočasnici vidimo se na Gorici Svetoga Vlaha u nedjelju 5. veljače da zajedno i u molitvi i pjesmi zaključimo ovogodišnju FESTU.

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676