• 1
 • 2
 • 3

 "Ti si Šimun, sin Ivanov! Zvat ćeš se Kefa!" - što znači "Petar - Stijena".
Svete mise 8.00, 10.00, 11.30 i 18.00 sati,
 Prošlo je blagdansko vrijeme, vrijeme slavlja i odmora. Nalazimo se opet u običnom liturgijskom vremenu kroz godinu. Danas za  evanđelje imamo Ivanov izvještaj o pozivu prvih trojice učenika. Jedan je bezimen, što bi mogao biti ljubljeni učenik koji stoji iza grade unošene u četvrto evanđelje a drugi su braća Andrija i Petar. Krstitelj stoji s dvojicom svojih učenika, vidi Isusa kako prolazi i ponovno ga predstavlja: "Evo Jaganjca Božjega!" (r. 36, usp. r. 29). Dva učenika odlaze za Isusom na učiteljevo velikodušno predstavljanje Isusa kao većega. Ostaju kod Isusa cijeli dan, a u četvrtom evanđelju "ostati kod" znači pristupiti među nečije učenike, postati njegov sljedbenik. Andrija pronalazi svoga brata Šimuna, oduševljeno ga dovodi Isusu a on mu mijenja ime u Petar nagoviještajući time njegovu ulogu u zajednici učenika. 
    Starozavjetna podloga ovom evanđeoskom odlomku je poziv dječaka Samuela kojemu stari svećenik Eli pomaže raspoznati Božji govor. Samuelova majka Ana nije dugo mogla dobiti dijete. U hramu se uz suze zavjetovala da će dijete pokloniti Bogu na službu, ako joj ga Bog daruje. Ostavila ga još nejaka uz Elija s nadom da će dječak zavoljeti dom Božji i prihvatiti sveti poziv. Bog se u današnjoj zgodi prvi puta objavljuje dječaku Samuelu. Eli mu pomaže prepoznati Božji govor i dječak prihvaća poziv. Samuela su na proročko zvanje potaknuli roditelji i svećenik Eli koji je imao iskustvo "poznavanja Boga" u biblijskom smislu riječi. Mogao je Samuelu prenijeti to iskustvo objaviteljskog susretanja s Bogom i ohrabriti ga na prvim koracima. Dva Krstiteljeva učenika čula su po drugi puta gdje njihov učitelj predstavlja Isusa kao Jaganjca Božjeg, što je u ondašnjem aramejskom značilo također Slugu Božjega koji liječi izvornu grešnost svijeta. Prešli su stoga među Isusove učenike, zahvalni Krstitelju što ih je upozorio na Isusa. Andrija je radost otkrića Mesije podijelio sa svojim bratom Šimunom. Šimun ga je brzo pretekao u zboru učenika, ali Andrija je bio "muževan" - to upravo znači grčko ime Andreas - pa nije zavidio bratu.
   Tako nas današnja čitanja potiču da ohrabrujemo one koje Bog zove. To posebno mogu katolički roditelji i rođaci obzirom na pripadnike vlastite obitelji, ali i stariji u župi, redovnice, svećenici. Da bi takvi poticaji bili autentični, potrebno je vjernički živjeti. Oni koje potičemo doživljavaju nas po našim postupcima, ne prvenstveno po riječima. Oni bi morali znati da "poznajemo Boga" u biblijskom smislu, da je Božji govor za nas nešto vrijedno i važno.
 

 Misna Čitanja
Prvo čitanje: (1Sam 3,3b-10.19)
Čitanje Prve knjige o Samuelu
Samuel je spavao u svetištu Jahvinu, ondje gdje je bio Kovčeg Božji. I Jahve zovnu: "Samuele! Samuele!" A on odgovori: "Evo me!" I otrča k Eliju i reče: "Evo me! Ti si me zvao!" A Eli reče: "Ja te nisam zvao. Vrati se i spavaj!" I on ode i leže. I Jahve opet zovnu: "Samuele! Samuele!" Samuel usta, ode k Eliju i reče: "Evo me! Ti si me zvao!" A Eli odgovori: "Ja te nisam zvao, sine! Vrati se i spavaj!" Samuel još nije poznavao Jahve i još mu nikada ne bijaše objavljena riječ Jahvina. I Jahve zovnu Samuela po treći put. On usta, ode k Eliju i reče: "Evo me! Ti si me zvao!" Sada Eli razumje da je Jahve zvao dječaka. Zato reče Samuelu: "Idi i lezi; ako te zovne, ti reci: ¨Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša.¨" Samuel ode i leže na svoje mjesto. I dođe Jahve i stade i zovnu kao prije: "Samuele! Samuele!" A Samuel odgovori: "Govori, sluga tvoj sluša." Samuel je rastao, a Gospodin je bio s njim i nije pustio da ijedna od njegovih riječi padne na zemlju.
Riječ Gospodnja.

Psalam: (Ps 40,2.4ab.7-10)
Uzdah se u Jahvu uzdanjem silnim,
i on se k meni prignu i usliša vapaj moj.
U usta mi stavi pjesmu novu,
slavopoj Bogu našemu.
Nisu ti mile ni žrtve ni prinosi,
nego si mi uši otvorio:
paljenice ni okajnice ne tražiš.
Tada rekoh: "Evo dolazim!
U svitku knjige piše za mene:
Milje mi je, Bože moj, vršit volju tvoju,
Zakon tvoj duboko u srcu ja nosim."
Pravdu ću tvoju naviješatat
u zboru velikom
i usta svojih zatvoriti neću,
Gospodine, sve ti je znano.

Drugo čitanje: (1Kor 6,13c-15a.17-20)
Čitanje Prve poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima
Braćo i sestre: Ne tijelo bludnosti, nego Gospodinu, i Gospodin tijelu! Ta Bog koji je Gospodina uskrisio i nas će uskrisiti snagom njegovom. Ne znate li da su tijela vaša udovi Kristovi? Tko prione uz Gospodina, jedan je duh. Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela. Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem!
Riječ Gospodnja.

Evanđelje: (Iv 1,35-42)
Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu
U ono vrijeme: Stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda Isusa koji je onuda prolazio i reče: "Evo Jaganjca Božjega!" Te njegove riječi čula ona dva njegova učenika pa pođoše za Isusom. Isus se obazre i vidjevši da idu za njim, upita ih: "Što tražite?" Oni mu rekoše: "Rabbi" - što znači: "Učitelju - gdje stanuješ?" Reče im: "Dođite i vidjet ćete." Pođoše dakle i vidješe gdje stanuje i ostadoše kod njega onaj dan. Bila je otprilike deseta ura. Jedan od one dvojice, koji su čuvši Ivana pošli za Isusom, bijaše Andrija, brat Šimuna Petra. On najprije nađe svoga brata Šimuna te će mu: "Našli smo Mesiju!" - što znači "Krist - Pomazanik". Dovede ga Isusu, a Isus ga pogleda i reče: "Ti si Šimun, sin Ivanov! Zvat ćeš se Kefa!" - što znači "Petar - Stijena".
Riječ Gospodnja.

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676