• 1
 • 2
 • 3

sv vlaho gorica 13Naša župa svečano je proslavila blagdan sv. Vlaha na Gorici. Koncelebrirano euharistijsko slavlje na Gorici sv. Vlaha predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar u koncelebraciji s dubrovačkim biskupom mons. Matom Uzinićem i drugim svećenicima.

 

 


Uz zvuke limene glazbe i crkvenih zvona na Goricu su se uspeli trombunjeri, mnogobrojni barjaktari, kao i festanjuli koji su prethodnih godina obavljali ovu časnu službu. Uskoro nakon dolaska, uslijedilo je izvijanje barjaka, a najsnažniji pljesak zaslužili su najmanji barjaktari za njihovo izvijanje barjaka.
Euharistijsko slavlje je započelo pred crkvom sv. Vlaha na Gorici, no budući je tijekom mise započeo padati gusti snijeg, misa je nastavljena u crkvi. U propovijedi nadbiskup Hočevar je naglasio da uz pomoć svetog Vlaha i naše vjere ne smijemo se bojati budućnosti, nego moramo pronaći snage u ići u novu budućnost koju Bog stavlja pred nas. Kazao je da njegova nadbiskupija ove godine slavi jubilej koji je značajan ne samo za nju, nego i za opću Crkvu, a riječ je 1700. obljetnici Milanskog edikta kojeg je izdao car Konstantin, inače rođen na području današnje Beogradske nadbiskupije, u Nišu. Pozvao je vjernike Dubrovačke biskupije da dođu u Niš 20. i 21. rujna ove godine, te prisustvuju proslavi tog velikog jubileja. Govoreći o svetom Vlahu, kazao je: „Ono od čega nas želi izliječiti sveti Vlaho je opasnost da dijelimo duh i tijelo, nebo i zemlju, Boga i čovjeka.“, te nastavio: „Danas su pred nama velika iskušenja ateizma, onog ideološkog, ali još više praktičnog koji je opasniji od ideološkog. (…) Stvara se takav život koji svu pažnju posvećuje materijalnoj dimenziji, samo materijalnim stvarima. Sveti Vlaho nam danas, pa i po ovoj vremenskoj neprilici, poručuje: ima sila nad nama, ima nekoga tko je sve stvorio; stvari bez svoga Stvoritelja gube svoju unutarnju ljepotu i dostojanstvo. Kada u čovjeku više ne vidimo trag Stvoriteljeve ljubavi, onda je moguće i ubijati toga čovjeka. Onda brzo dolazi do mržnje među nama, narodima, pa i među vjernicima. Da, sveti Vlaho nas danas poziva da ne dijelimo ono što je Bog objedinio. Gledajte, čak smo došli do tako daleko da mi koji nosimo ime isusa Krista još uvijek se dijelimo na Istočnu i Zapadnu Crkvu, na različite druge kršćanske Crkve. Molim svemogućeg Boga da nikada više kršćanske Crkve ne dijelimo. Mi smo pozvani po iskušenjima da činimo sve da bismo i mi svi kršćani bili jednoga srca i jednoga duha, da bismo slavili i ljubavi jednoga Boga.“. Progovorio je i o individualizmu i subjektivizmu: „Možemo upasti u veliku opasnost individualizma. Papa upozorava da vjera nije nešto privatno što bih ja morao skrivati u svojoj nutrini. Vjera ima dimenziju zajedništva, ponajprije s Bogom, a onda i s ljudima koje je Bog pozvao u život. Vjera nužno stvara zajednicu. Vjeru moramo svjedočiti, iz nje moramo živjeti. (…) A iz duha subjektivizma počinjemo procjenjivati istinu, počinjemo smatrati da ne postoji istina koja je nad nama. Tada više ne postoje niti moralni propisi niti vjerske istine. Upravo zbog toga se kod mnogih događa da iako u razumu nisu protiv vjere, u praksi se udaljuju od vjere i ne žive po njoj.“  
Na kraju euharistijskog slavlja beogradskom nadbiskupu su zahvalili župnik don Željko Kovačević i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Župnik Kovačević je uz zahvalu poklonio nadbiskupu Hočevaru i sliku svetog Vlaha, te pritom kazao: „Da bi ispratio svoje pomorce na daleka putovanja po svijetu, sveti Vlaho je napustio gradske mire i velebnu baroknu crkvu, te došao na Goricu. Došao je na kamenu hrid odakle puca pogled na pučinu – tamo gdje se spaja plavetnilo neba i modrina mora. Uzdignutom rukom ispraćao je i pozdravljao svoje pomorce. Upravo takvu sliku kipa sv. Vlaha iz ove prastare, puno puta rušene i obnavljane crkve, želimo Vam pokloniti kao uspomenu na ovaj svečani dan, rad naše umjetnice gospođe Dubravke Bratoš Krasnić“.
Nakon euharistijskog slavlja uslijedilo je grličanje. Cjelokupno slavlje pjesmom je animirao Župni zbor Župe sv. Mihajla.

FOTOGALERIJA

Šime Zupčić 

 

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676