• 1
 • 2
 • 3

biskup nDubrovački biskup mons. Mate Uzinić i predstavnici Organizacijskog odbora SHKM-a posjetili su u nedjelju 17. studenog Župu sv. Mihajla u Dubrovniku kako bi animirali vjernike za susret mladih. Večernju misu za mlade predvodio je biskup Uznić, a nakon čega je uslijedio program za sve zainteresirane.
U propovijedi biskup je, uz tumačenje evanđeoskog odlomka, progovorio mladima o potrebi njihove angažiranosti u životu Crkve. Priznao je da su mu, kad je prijavio Dubrovačku biskupiju za projekt Susreta hrvatske katoličke mladeži, mnogi rekli da je „pomalo lud“ i da to nije moguće izvesti.Kazao je koja je bila njegova prvenstvena nakana prihvaćanja susreta: probuditi ovu mjesnu Crkvu i probuditi njezine mlade.
Istaknuo je nadu da će mladi osjetiti koliko je važan projekt SHKM-a, ali „ne zbog toga da se sastanemo,nego zbog toga da svi zajednički i svatko od nas pojedinačno, malo dublje preispita svoju vjeru i ono što može staviti na raspolaganje drugima kraj sebe.“ Naglasio je da mu se čini „da je naša dubrovačka Crkva previše začahurena u tradiciju“, kazavši istovremeno da je tradicija dobra, budući nas je očuvala u prošlim vremenima da možemo i danas biti vjernici, no „to nije dovoljno; ne možemo više biti vjernici zato što su tako vjerovali naši djedovi i bake, naši očevi i majke, nego vjera jest i treba biti izbor svakog od nas, mora biti osoban izbor.“ Izrazio je nadu da će SHKM pomoći mladima da osobno dožive svoju vjeru, a to će biti moguće „ako nam vjera ne bude doći nedjeljom na misu, ubaciti koju kunu u 'lemozinu' i misliti da smo sve svoje račune s Bogom podmirili.“
Nakon mise u zabavnom programu animatori Dubrovačke biskupije na zabavan način su prikazali vjernicima kako mogu pomoći u organiziranju SHKM-a, istovremeno ih potičući da Crkvu dožive na drugačiji način nego im se nju medijski želi prikazati.

Ana Marčinko, tajnica Organizacijskog odbora SHKM-a, je pozvala mlade da se aktivno uključe, da ne budu „dežurni kritičari“, nego da pokušaju svojim angažmanom mijenjati situaciju u Dubrovniku, a u čemu će imati podršku upravo kroz pripremu SHKM-a.
Hrvoje Katušić, mladi svećenik i potpredsjednik Organizacijskog odbora SHKM-a, upitao se s mladima što je to Crkva, kazavši da je on kao mladić u jednom trenutku shvatio da je Crkva nešto drugačije od onog kakvom je neki prikazuju, te da je toliko zavolio tu Crkvu da je odlučio posvetiti joj svoj život, a zatim nastavio: „Susret mladih koji nas čeka jedna je prilika u kojoj mi želimo, s cijelom ekipom animatora, zajedno sa svim volonterima, pružiti vama iskustvo, iskreno iskustvo.“ Potaknuo je mlade da dožive drugačije iskustvo Crkve, nastavivši: „Ono što vam se može dogoditi jest da Crkvu upoznate kao mjesto gdje se vi osjećate prihvaćenim, mjesto gdje se vas voli, mjesto gdje si važan, mjesto gdje se uvijek možeš vratiti!“ Kazao je također: „Crkva, to ste vi. Crkva nisam ja, nije biskup Mate, ni papa, Crkva smo svi zajedno. SHKM nije moj projekt, nije biskupov projekt, nego je naš projekt!“, potaknuvši ih da pokušaju „dati Crkvi priliku“.

Na kraju okupljenima su se obratili i članovi nedavno osnovanog Vijeća mladih Župe sv. Mihajla, prvog takvog tijela organiziranog u nekoj župi Dubrovačke biskupije. Tea Kuzek, koordinatorica volontera ove najveće župe u biskupiji, kazala je da su to mladi ljudi koji će dati više svog vremena, koji će organizirati susrete za mlade na župi, dodavši da je to vijeće sastavljeno od animatora, vjeroučitelja, predstavnika krizmanika, koordinatora za smještaj, itd, istovremeno pozvavši i ostale mlade da se uključe.

Predstavnici Organizacijskog odbora SHKM-a u jutarnjim satima animirali su vjernike Pelješkog dekanata, te su tom prilikom posjetili Župu sv. Petra – Trpanj, Župu sv. Vlaha - Janjina, Župu Velike Gospe na Kuni, Župu sv. Martina – Žuljana i Župu sv. Marije Magdalene Putnikovići. Iduće nedjelje nastavit će se animacija ostalih dekanata Dubrovačke biskupije.

Šime Zupčić


Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676