• 1
 • 2
 • 3

misa za poginuleDubrovački biskup mons. Mate Uzinić predvodio je, u prepunoj crkvi sv. Mihajla u Dubrovniku u četvrtak 26. prosinca, misu za poginule mladiće u prometnoj nesreći na Božić u Župi Dubrovačkoj i poginulog mladića na Lastovu na Badnji dan, istovremeno moleći za teško ozlijeđene. U propovijedi biskup je na početku kazao: „Ovdje sam da bih zajedno s vama molio za Luku i Danijela, da bih izrazio sućut obiteljima Tolj i Sentić. Želim u ovo misno slavlje uključiti i Antonija Marićevića s Lastova i obitelj Marićević, želim moliti i za četvoricu ozlijeđenih, osobito za Božidara Hladila koji je još u bolnici.“
Božić je blagdan radosti.

Ali ta radost je nasilno prekinuta u životima ovih mladih ljudi. Zapravo, to je stvarnost Božića. Božić nije samo ispunjen radošću, nego je i u onom prvom Božiću i u onim prvim jaslama već prisutno otajstvo križa.U otajstvu križa kojeg čitamo s lica božićnog djeteta, očitavam i ovu drugu stranu našeg dubrovačkog Božića.Božića koji nas je sve zatekao. Ali mi znamo da križ i Kalvarija nisu kraj. Znamo da se dogodio i Uskrs. – istaknuto je u propovijedi.
Biskup je ukazao i na odgovornost svakoga od nas: „Njihova smrt nam se s pravom čini besmislenom i s pravom se večeras svi zajedno, propitkujući vlastitu savjest, trebamo pitati do kad će to tako biti? Dokad će naši mladi na ovaj način ginuti i jesmo li, i što smo mogli napraviti, da se ovakve stvari ne ponavljaju? Jer se ponavljaju - zadnje vrijeme, zadnjih mjeseci, sve češće i češće. Nemojmo upirati prstom u druge. Pokušajmo večeras uprijeti prstom u sebe. Jer svaki put kad sjednem u automobil, a nisam spreman za to jer sam možda pio alkohol, svaki put kad se ne pridržavam pravila na cesti, svaki put kad sam u automobilu posegnuo za mobitelom, svaki put kad sam prekoračio brzinu, pa čak svaki put kad sam signalizirao drugom vozaču da je policija na cesti, i ja sam pridonio ovakvim nesrećama. (…) Ne želimo više samo plakati i tugovati. Ne želimo više samo rješavati posljedice, želimo riješiti uzroke. I to počinjući svatko do sebe. Od svog načina ulaska u automobil. Od svog ponašanja u prometu. Od svoje odgovornosti.“ 
Tragično preminuli Luka Tolj i Danijel Sentić bili su pripravnici za sakrament krizme u Župi sv. Mihajla, a osim toga bili su i volonteri Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se iduće godine održati u Dubrovniku. Crkva sv. Mihajla na Lapadu, premalena da bi stali svi njihovi kolege volonteri i ostali mladi, ispunjena plačem, tugom i molitvom, pokazala je suosjećanje i pogođenost svih ovim tragičnim prekidom mladih ljudskih života, ali i vjeru u ponovni susret u vječnosti.


Šime Zupčić


Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676