• 1
 • 2
 • 3

"Lakše je devi kroz ušice iglene negoli bogatašu u kraljevstvo Božje!" 
Svete mise 8.00, 10.00, 11.30 i 18.00 sati
 
Za evanđelje imamo Markov prikaz zgode uz koju je vezana opora Isusova izreka: "Lakše je devi kroz ušice iglene negoli bogatašu u kraljevstvo Božje!" To je zgoda o bogatašu koji vrši sve zapovijedi ali od Isusa kao uglednog rabina traži sigurniji put za ulazak u kraljevstvo nebesko. Isus mu predlaže da proda imanje, razdijeli novac konkretnim siromasima koje pozna u svojoj okolici i pode za njim koji je spreman u svemu vršiti volju Božju. Da se ne radi o beskućništvu kao preduvjetu za ulazak u kraljevstvo nebesko ni o preziranju svijeta i svega materijalnog, vidimo iz šireg konteksta. I sam Isus služio se materijalnim dobrima u vršenju svoga mesijanskog poslanja te najavljuje ustrašenim učenicima da će s odazivom na učeništvo primiti stostruko: kuće, braću, sestre, majke, djecu, polja. Markova zajednica već posjeduje određena materijalna dobra za potrebe misijskog djelovanja i za zemaljski život svojih članova. Potrebno je međutim po uzoru na Isusa ne dati se ničim zarobiti u vršenju volje Božje, pa ni materijalnim dobrima.
U Markovoj obradi ovog događaja postoji nekoliko vlastitih elemenata koji pokazuju što je Markova povijesna zajednica (kršćani Rima) smatrala u ovoj zgodi posebno poučno za nju. U izreci: "Podaj siromasima" (r. 21) jedini Marko uz grčku riječ ptohoi (siromasi) ima i član koji sugovornika upozorava na konkretne siromahe, njemu poznate. Odricanje od bogatstva nije samo sebi svrha nego treba pridonijeti zbrinjavanju onih siromaha koje poznajemo u svojoj sredini ili o čijim nevoljama imamo informaciju i naša pomoć može do njih stići. Medu kršćanima grčkog jezika, koji su bili pod utjecajem gnoze kao filozofskog nazora koji je prezirao tjelesnost i materiju, nastala je u drugom stoljeću sekta ebionita koji su kao uvjet za ulazak u Crkvu postavljali potpuno odricanje od vlasništva nad svakim materijalnim dobrima, bez obzira koliko tko imao. Službena Crkva to nije nikada odobrila. Kršćanstvo nije religijski pokret koji bi se dinstancirao od svijeta i od materijalnih nevolja ljudi.
Nadalje, Marku je vlastito da se dobronamjerni bogataš "smrkne" kad mu Isus predloži da proda svoj posjed (r. 22). To znači da je bio bolesno nalijepljen na svoje bogatstvo, da je bio spreman na kompromise, kad se radilo o materijalnom napretku makar i uz kršenje Božjih zapovijedi. Takvo prianjanje uz bogatstvo za vjernike nije znak mudrosti. Prema Markovu izvještaju, Isus dva puta ističe da je teško ući u kraljevstvo nebesko (r. 23 i 24), osobito imućnicima bolesno navezanima na materijalnu sigurnost. U r. 28 stoji: "Petar mu poče govoriti...", dok kod Mateja i Luke stoji samo "reče mu". Ovakva Markova formulacija daje naslutiti da je Petar više puta pitao te da se Isusova paradoksalna izjava iz r. 31 "Mnogi prvi bit će posljednji i posljednji prvi" (koja nije uzeta kao sastavni dio današnjeg evan8elja) može odnositi i na Petra. One koji su se odazvali čeka zbiljska nagrada, ali se ne smiju uzoholiti zato što se prvi odazvaše. U r. 29 Marko izjednačuje Isusa i evanđelje: "Tko ostavi kuću... poradi mene i poradi evanđelja, primit će s progonstvima stostruko kuća..." U ovakvoj formulaciji Isus propovjednik kraljevstva Božjega postao je propovijedani Isus. Marko ima prvenstveno na umu kršćanske misionare koji sve ostavljaju radi Isusa i propovijedaju evanđelje kojemu je Isus glavni sadržaj (usp. Mk 1, 1: "Evanđelje Isusa Krista, Sina Božjega" - Evanđelje koje od Isusa potječe i kojemu je Isus glavni sadržaj). U r. 30 Marko je detaljnije od Mateja nabrojio što dobivaju oni koji se odazivaju na učenički hod za Isusom: progonstvo plus stostruko kuća, braće, sestara, majki (množina, ne jednu majku!), djece i polja. Ovo je konstatacija onih koji imaju iskustvo življenja u crkvenoj zajednici: osjećaju se tako prihvaćeni da su im članovi kršćanske zajednice postali nova obitelj, prava braća i sestre, majke i djeca. U isto vrijeme ovo je zadatak: krštenici trebaju tako postupati. Učenici dobivaju ne samo osobe za članove obitelji nego i "polja" koja sačinjavaju materijalni posjed, potreban za svagdanji život i za uzdržavanje misionara.
Starozavjetna podloga ovom događaju evanđelja je odlomak iz Knjige mudrosti o Salomonu koji moli od Boga dar vjerničke mudrosti i cijeni je kao neophodnu vrlinu za svoj osobni život te za obavljanje svoje službe.
Tako nas Isus u današnjoj misi zove na vjerničku mudrost u učeničkom hodu za njim, osobito na mudro služenje materijalnim dobrima koja su nam potrebna u zemaljskom životu i u potpomaganju poslanja Crkve.
 
Evanđelje   Mk 10, 17-30
 
Što imaš, prodaj i idi za mnom!
 
Čitanje svetog Evanđelja po Marku
 
U ono vrijeme: Dok je Isus izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: »Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?« Isus mu reče: »Što me zoveš dobrim? ­ Nitko nije dobar doli Bog jedini! Zapovijedi znadeš: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca ­svoga i majku!« On mu odgovori: »Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.«
Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: »Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu.
A onda dođi i idi za mnom.« On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak. Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: »Kako li će teško imućnici u kraljev­stvo Božje!« Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ­ponovi: »Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.« Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: »Pa tko se onda može spasiti?« Isus upre u njih pogled i reče: »Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!« Petar mu poče govoriti: »Evo, mi sve osta­vismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću, ili braću, ili sestre, ili majku, ili oca, ili djecu, ili polja poradi mene i poradi evanđelja, a da ne bi sada, u ovom vremenu, s progonstvima primio stostruko kuća, i braće, i sestara, i majki, i djece, i polja – i u budućem vijeku život vječni.«
Riječ Gospodnja.

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676