• 1
 • 2
 • 3

Svete Mise 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati
(Zahvala u povodu završetka školske godine pod dječjom svetom Misom u 11.30 sati.)

 

(Pod svim svetim Misama prikuplja se milostinja za nastradale u potresu na sjeveru Italije.)

 

Danas na 11. nedjelju kroz godinu za evanđelje imamo završetak govora u parabolama, kako ga je pribilježio Marko. Kod Mateja taj govor obuhvaća sedam parabola u 13. poglavlju: sijač, kukolj, zrno gorušično, kvasac, skriveno blago, dragocjeni biser i mreža puna svakakvih riba. Kod Marka govor parabola u 4. poglavlju obuhvaća pet parabola: sijač, svjetiljka, mjera, sjeme koje raste samo, zrno gorušično. Marko i Luka nemaju Matejevih parabola o kukolju, skrivenom blagu, dragocjenom biseru i mreži punoj svakakvih riba. Matej i Luka nemaju Markove parabole o sjemenu koje samo raste. Sve su parabole prvenstveno Isusovo dogmatsko izlaganje, parabole o kraljevstvu Božjem koje dolazi kao nezasluženi dar Božji, ali traži odgovor i suradnju ljudi u daljnjem zasađivanju.
    Danas imamo dvije parabole rasta: o sjemenu koje zemljoradnik zasije a onda s nadom čeka svjestan da za rast on ne može ništa učiniti, te o gorušičnom zrnu kod kojeg se iz neznatnog zrna razvije biljka i do tri metra visoka tako da se ptice mogu na njezinim granama gnijezditi.
    Obje parabole odaju dvostruku povijesnu situaciju u Isusovu životu ("Sitz im Leben Jesu" kažu komentatori). Prva su zeloti Isusova vremena koji su u prisutnosti okupatorske vlasti u svetoj zemlji vidjeli zapreku za vidljiv nastup Božjeg kraljevstva te spremali revoluciju za izgon stranaca kojom će pomoći da kraljevstvo Božje nastupi prije i uspješnije.


    Njima slični bili su i oni farizeji koji su učili da otpad Izraelaca od vjere otaca usporava nastup Božjeg kraljevstva (Zato je Pavao kao mladi farizej dobio ovlast da silom dovede u Jeruzalem Židovke i Židove koji su prelaskom na Galilejčevu "sljedbu" usporili nastup Božje vladavine). Druga povijesna pozadina je obeshrabrenost apostola i prvih povijesnih Isusovih sljedbenika sporim rastom Božjeg kraljevstva: unatoč Isusovim čudesima i propovijedanju, odaziv je bio slab i učenici su pokazivali razočaranje takvim razvojem stvari. Jednima i drugima Isus odgovara parabolama rasta, od kojih je kod prve naglasak na sigurnom urodu koji Bog sprema, a kod druge na obilju uroda unatoč skromnom početku. Ove parabole odaju Isusov životni optimizam. Njegovo je da sije riječ Božju, ali ne mora za zemaljskog života vidjeti rezultate svoga rada. On ima povjerenja u Boga koji svoju stvar u svijetu vodi prema slavnom završetku, kakogod izgledalo da svijet ne mari za Boga i njegovu milosrdnu vladavinu.
    Prema paraboli o gorušičinu zrnu "pod sjenom njegovom gnijezde se ptice nebeske", kad ono naraste. Radi ove formulacije za današnje prvo čitanje izabran je odlomak iz Ezekielove alegorije o orlu i cedru pomoću koje je prorok sužanjstva najavio opstanak i obnovu porobljenog naroda Božjeg, unatoč porobljenosti od strane babilonske velesile. Optimistički Ezekiel sa svojom parabolom slika je optimističkog Isusa koji iznosi parabole rasta.

Misna Čitanja
Prvo čitanje   Ez 17, 22-24
Nisko drvo uzvisujem.
 
Čitanje Knjige proroka Ezekiela
 Ovo govori Gospodin Bog: »S vrha cedra velikoga, s vrška mladih grana njegovih, odlomit ću grančicu i posadit je na gori visokoj, najvišoj. Na najvišoj gori izraelskoj nju ću zasaditi: razgranat će se ona, plodom uroditi i postati cedar predivni: prebivat će pod njim sve ptice, sve će se krilato gnijezditi u sjeni grana njegovih. I sve će poljsko drveće znati da ja, Gospodin, visoko drvo ponizujem, a nisko uzvisujem; zeleno drvo sušim, a drvu suhu dajem da rodi.
 Ja, Gospodin, rekoh i učinit ću!«
 Riječ Gospodnja.
 


Otpjevni psalam   Ps 92, 2-3.13-16
Pripjev: Dobro je slaviti Gospodina.
 
Dobro je slaviti Gospodina,
 pjevati imenu tvome, Svevišnji;
 naviještati jutrom ljubav tvoju
 i noću vjernost tvoju.
       Ko palma cvate pravednik
       i raste ko cedar libanonski.
       Zasađeni u domu Gospodnjemu,
       cvatu u dvorima Boga našega.
 Rod donose i u starosti,
 sočni i puni svježine:
 da navijeste kako je pravedan Gospodin,
 hrid moja, onaj na kome nema nepravde.
 


Drugo čitanje   2Kor 5, 6-10
Trsimo se da mu omilimo, bilo naseljeni, bilo iseljeni.
 
Čitanje Druge poslanice svetoga Pavla apostola Korinćanima
Braćo: Uvijek smo puni pouzdanja makar i znamo: naseljeni u tijelu, iseljeni smo od Gospodina. Ta u vjeri hodimo, ne u gledanju. Da, puni smo pouzdanja i najradije bismo se iselili iz tijela i naselili kod Gospodina. Zato se i trsimo da mu omilimo, bilo naseljeni, bilo iseljeni. Jer svima nam se pojaviti pred sudištem Kristovim da svaki dobije što je kroz tijelo zaradio, bilo dobro, bilo zlo.
Riječ Gospodnja.
 


Evanđelje   Mk 4, 26-34
 
Manje od svega sjemenja na zemlji postane veće od svega povrća.
 
Čitanje svetog Evanđelja po Marku
U ono vrijeme: Isus govoraše mnoštvu: »Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu. A čim plod dopusti, brže se on laća srpa jer eto žetve.« I govoraše: »Kako da  prispodobimo kraljevstvo nebesko ili u kojoj da ga prispodobi iznesemo? Kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske.« Mnogim takvim prispodobama navješćivaše im Riječ,
kako već mogahu slušati. Bez prispodobe im ne govoraše, a nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao.
 Riječ Gospodnja.

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676