• 1
 • 2
 • 3

naslov rukaBlagdan Ruke sv. Vlaha proslavljen u crkvici sv. Vlaha na Gorici u Dubrovniku euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Toma Lučić, rektor zborne crkve sv. Vlaha u Gradu.
U propovijedi mons. Lučić je govorio o tri naizgled različita razloga okupljanja u toj crkvici tog dana: u Dubrovačkoj biskupiji slavi se blagdan Ruke sv. Vlaha koji je živio prije 16 stoljeća,
u cijeloj Crvi slavi se blagdan slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda koji su živjeli prije 11 stoljeća, a također je drugi dan trodnevne duhovne priprave za mladu misu don Frana Čivljaka, te je kazao: „Don Frano Čivljak se odlučio za svećenički poziv. Sveti Vlaho je to učinio davno prije. Između njih dvojice to učinili Ćiril i Metod. To je velika vremenska razlika i ja se pitam što je to što ih povezuje?“ a odgovor je pronašao u činjenici da čovjek kada ga Bog zove ne može ništa drugo nego odgovoriti potvrdno, što je vjernicima približio pričom o mons. Smiljanu Čekadi koji je bio imenovan pomoćnim sarajevskim biskupom, što je narod dočekao s oduševljenjem. No, samo godinu dana nakon toga papa ga je imenovao biskupom u Skoplju, a narod se pobunio i nipošto nije želio pustiti tog mladog biskupa koji je bio izvrstan pjesnik i pisac, a napose govornik kojemu na hrvatskom govornom području nije bilo ravnog. Tada je na misi u sarajevskoj katedrali u propovijedi biskup kazao: „Ne znam koliko to shvaćate, no Bog kada poziva što se smije reći? Smije li se Bogu reći ne i neću?“ Muk je nastao u katedrali, a onda se jedan dječak na očevim ramenima s četiri godine javio: „Ne smije se Bogu reći neću!“ a biskup je kazao „Sada ste čuli iz nevinih dječjih usta što je pravo i sada ako ima netko reći, recite!“ I nitko više nije progovorio ni riječi. Taj događaj je mons. Lučić aktualizirao i povezao s odazivom mladomisnika don Frana.


Prije euharistijskog slavlja mons. Lučić je s festanjulima došao pred crkvicu sv. Vlaha na Gorici, a nosili su relikviju ruke sv. Vlaha. Dolaskom pred crkvicu poklonili su se sv. Vlahu, a pred oltarom ih je dočekao župnik Župe sv. Mihajla na čijem teritoriju se crkvica nalazi don Željko Kovačević, te primio relikvije položivši ih na oltar. Nakon euharistijskog slavlja mladomisnik don Frano je vjernicima dao na čašćenje relikvije ruke sv. Vlaha.

Iako se svake godine u ovoj crkvici proslavlja blagdan Ruke sv. Vlaha, ove godine to slavlje je bilo posebno svečano jer osim proslave blagdana ovo je bio i drugi dan trodnevnice za mladu misu don Frana Čivljaka.

Šime Zupčić  

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676