• 1
 • 2
 • 3

gsv nSvečano euharistijsko slavlje na Gorici svetog Vlaha u nedjelju 8. veljače, a na kojem se okupio velik broj hodočasnika, predvodio je župnik Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu i definitor Hrvatske kapucinske provincije fra Ivica Vrbić.
Župnik župe sv. Mihajla pozdravio je sve okupljene, te naglasio specifičnost ovogodišnje Feste koja se slavi dok se crkva sv. Vlaha obnavlja i dok Grad nema vlast. Kazao je da hodočasnici doživljavaju „radost i ushićenje pobožno se penjući do zavjetne crkve sv. Vlaha“, te istaknuo da sv. Vlaho „nije samo zagovornik, već i uzor, zato Festa nije samo slavlje, već i poziv na svetost.“U svojoj propovijedi fra Ivica je kazao da hodočasnici dolaze zahvaliti sv. Vlahu za sve darove koje dariva kroz prethodna stoljeća, ali dolaze i sa svojim nakanama, te dolaze moliti i zahvaljivati. Aktualizirao je legendu o sv. Vlahu koji se ukazuje svećeniku Stojku i govori mu da je Grad u opasnosti, kazavši da i danas ljudi dolaze sa svojim opasnostima i problemima, ali i da Bog dolazi iskazati svoju blizinu i svoju nazočnost u svim tim poteškoćama.

„Ovo je prekrasna tradicija, izražava vjeru naroda u stoljećima koja su prethodila, ali žalosno bi bilo kad bi sve ostalo samo na tradiciji, kad bi se slavili događaji koji su se dogodili u prošlosti, jer Bog i dan danas želi djelovati u zagovoru svojih svetih, ovdje posebno sv. Vlaha.“, kazao je propovjednik, te istaknuo da je svetac „produžena Božja ruka“ i da je u svecima vidljivo da je „moguće živjeti evanđelje“. Kazao je da „dolazimo na ovo mjesto gdje štujemo posebno sv. Vlaha ne samo da bi prošli ovim mjestom, da bi obavili što tradicija propisuje, već dolazimo priviti se uz sv. Vlaha. Želimo ga vratiti u svoje živote i obnoviti vjeru, živjeti evanđelje kao što ga je on živio.“

Istaknuo je da se danas čovjek brine za materijalno, za izgled, a zaboravlja duhovno koje je mnogo važnije, koristeći slikovit govor: „Liječimo urasli nokat, a tumor koji nas izjeda i ubija ostavljamo na životu“, te je potaknuo hodočasnike da prepuste Gospodinu svoje brige: „Svatko od nas ima svoju bijedu u životu, netko razmišlja kako će ovaj mjesec platiti režije, nekome se obitelj raspada, a u ovom gradu se evo i vlast raspada.“, no vraćanjem Boga u svoj život i pouzdanjem u njega stvari dolaze na svoje mjesto. Na kraju je potaknuo hodočasnike da budu radosni, te da postanu „zaraženi Božjom ljubavlju“.

Nakon misnog slavlja barjaktari i festanjuli vraćaju se pred katedralu, gdje se spušta barjak sv. Vlaha čime završava ovogodišnja Festa.  

Šime Zupčić

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676