• 1
 • 2
 • 3

Crkvice n„Crkvice i kapele Dubrovačkog primorja" naziv je autorske izložbe umjetničkih radova Martina Tolje otvorene u predvorju kina Visia u Dubrovniku u utorak, 24. ožujka u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture u Dubrovniku. Riječ je o izložbi petnaestak minijatura crkvica i kapelica Dubrovačkog primorja, ali i nekih crkava u Dubrovniku i okolici, izrađenih od sitnih djelića kamena.
Kako je rekao uvodničar Vjeran Martić izložene crkvice i kapele svojom vjerodostojnošću stvaraju dojam kao da su netom smanjene i teleportirane iz njihovog prirodnog okruženja u ovaj prostor. Istaknuo je kako svaka od tih građevina zapravo predstavlja „omotač jednog milosnog sadržaja“ čija uloga je da sabere i drži na okupu živu zajednicu, narod Božji koji tu dolazi da intenzivira u liturgiji svoj odnos s Bogom. „Ono što na arhitekturi prepoznajemo kao lijepo upućuje na onu neprolaznu Ljepotu koja se uprisutnjuje u njezinoj unutrašnjosti i čini da ovi prostori postaju duhovna žarišta,“ rekao je uvodničar.
Sam autor je zahvalio organizatorima koji su dali šansu njegovim crkvicama, replikama originala, da izađu 'iz mira', da ih drugi vide i da im se dive kao što im se i on divi. Prva crkva koju je napravio je crkva sv. Đurđa iz Rovanjske, kazao je, zatim crkva iz Mikulića, pa crkvica sv. Antuna s Kalamote. Posebno je istaknuo svoju najdražu crkvicu, crkvu sv. Mihajla u kojoj se on krstio, a krstila su se, krizmala i vjenčala njegova djeca tako da mu je na mnogo načina prirasla srcu. Po toj crkvi je dobio i svoje drugo ime – Mihajlo. Najavio je i kako namjerava izraditi replike svih crkvica Sv. Martina u biskupiji.

Martin Tolja rođen je 1950. godine u Dubrovniku, a odrastao je u Dubrovačkom primorju. Srednju elektrotehničku školu pohađao je u Zagrebu, nakon čega se zaposlio u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu gdje i danas radi. Oženjen je, otac dvoje djece i djed četvero unučadi.

Izrađivanjem maketa povijesnih jedrenjaka kao hobijem se počeo baviti 70-tih godina prošlog stoljeća. To filigransko umijeće dolazi do izražaja u izradi minijatura crkvica, s čime započinje unatrag nekoliko godina. Minijature su rađene u mjerilu 1:50, od autentičnog materijala – kamena. Većina crkvica koje je do sada načinio izraz su afekcije prema rodnom kraju – Dubrovačkom primorju, a napravio je i još nekolika crkvica iz okolice.
 
Angelina Tadić (dubrovacka-biskupija)


Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676