• 1
 • 2
 • 3

   Župa sv. Mihajla ove je godine organizirala prvo hodočašće u Svetište Gospe od Milosrđa na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije. Četrdesetak župljana, predvođeni župnikom don Željkom Kovačevićem, okupilo se pred župnom crkvom 8. rujna na blagdan Rođenja BDM u 7 sati. Zatim su se uputili pješice preko Gorice sv. Vlaha do Svetišta Gospe od Milosrđa, putem moleći krunicu. Stigavši u svetište hodočasnici su se pridružili ostalim mnogobrojnim župljanima, te je u 8 sati započela sveta misa koju je predvodio župnik Kovačević.Hodocasce gospa 6

     U svojoj propovijedi Kovačević je naglasio da živimo u vremenu brzine i veličine, no primjećuje da to nije oznaka samo našega doba: „Započelo je već s Adamom. Adam je htio odmah odrasti, štoviše, prerasti sebe i biti velik kao Bog. Ista želja prati i njegovo potomstvo. Rođendan Male Gospe uvodi nas u drugu perspektivu iste čežnje: biti velik! I Bog želi da njegova slika, svaki čovjek, bude velik. Plan je to Onoga koji je istinit i dobar, koji želi da čovjek bude božanski velik. Svojom ljubavlju stoji iza toga.“ No, naglašava da naša i Božja mjerila nisu ista, citirajući Sveto pismo: „Ne gledaj na njegovu vanjštinu ni na njegov visoki stas. Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Bog gleda što je u srcu.“ (1Sam 16, 7). Kovačević također primjećuje: „Ako naprečac želimo biti veliki gradeći veličinu svoga života u sebičnosti i samodostatnosti, postajemo nervozni, nezadovoljni, agresivni. Što su, uostalom, prijevare, krađe, kriminal, nepoštenje, nego pošto-poto naši nervozni pokušaji svim sredstvima ostvariti svoju slavu i veličinu, bez obzira na etiku i moral, ako treba protiv bližnjega i bez Boga. Povijest nam svjedoči da se u takvima život zaustavljao i urušavao.

hodocasce gospa 2

     Takvi su svom rodoslovlju ostavljali iza sebe samo velike pustinje i praznine. A majka Marija, roditeljica života, dobro čita našu povijest, kličući u svom hvalospjevu: 'Od koljena do koljena dobrota je njegova nad onima što se njega boje. Iskaza snagu mišice svoje, rasprši oholice umišljene. Gladne napuni dobrima, a bogate otpusti prazne. Silne zbaci s prijestolja, a uzvisi neznatne' (Lk 1, 50-53). Opasno je zaboraviti ove velike riječi Male Gospe, kao i upozorenje njezinog Sina: 'Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj.

hodocasce gospa 5

     I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga' (Mk 10, 43-44). I povijest nas uči i život je škola!“ Također, osvrnuo se na početak nove školske i vjeronaučne godine: „Dragi roditelji, poštovani učitelji, učiteljice, vjeroučitelji, vjeroučiteljice! Ne propustimo svojim znanjem i mudrošću života podizati malene na svoja ramena. Činimo to svojim umom i srcem. Dokažimo im da su nam oni važni. Posvjedočimo im da je veliko njihovo svakodnevno, naizgled malo – učenje, igranje i prijateljsko druženje.

hodocasce gospa 3

       S ljubavlju ugrađujmo sebe u novu školsku i vjeronaučnu godinu. Budimo sretni i ponosni ako nam kažu da, zahvaljujući nama, vide nove horizonte života i ljudskosti.“ Na koncu mise župni vikar don Aleksandar Kovačević, mladomisnik Beogradske nadbiskupije, podijelio je svoj mladomisnički blagoslov.

hodocasce gospa 4

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676