• 1
 • 2
 • 3

Sveta misa 7.00 sati, večernje svete mise nema jer se slavi u župi svetog Petra na Boninovu

Petar i Pavao, koliko god imaju povijesno značenje, toliko su njihove osobe postale i simboli kršćanstva i navještaja Nove vijesti. Petar i Pavao su instrumenti božanske vijesti čovjecanstvu. Povijesno rečeno, preko njih je Isus došao na Zapad, u Rim i Europu, do nas.  

    Dva su to različita čovjeka koji se dopunjavaju i koji vode prema punini Isusa Krista. To nam također govori da su svi ljudi, bez obzira kojeg su karaktera, sposobni naviještati i svjedočiti Isusa i njegovo evanđelje. Petar je Isusovu poruku 'adaptirao' židovima, a Pavao poganima. Tako je Isusova riječ progovorila židovski, grčko-rimski, pa i slavenski. Svi kasniji propovjednici i evangelizatori samo su produžetak Petra i Pavla.

 Nema dvojbe da je Pavao bio vrlo uvjerljiv i bistar propovjednik, a Petar uvjerljiv svjedok. Zato se njih slavi zajedno. Na njima počiva Evanđelje i Crkva. Pavao je u svojem propovijedanju stjecao prijatelje (Barnaba i Luka...), a neki su ga i napustili (Dema). On sam tvrdi da se više ne razlikuje od Krista. Pavao je imao jako puno svojih učenika, iako je naglašavao da su svi u Kristovom poslanju. "Nema Pavlovog ni Apolonovog... svi smo Kristovi."


Petar je veličina svjedočenja življenjem i odvažnošću. On je promjenjiv i stabilan. Kroz njega progovara više karaktera i više reakcija. I sve nalaze mjesto u Isusovoj osobi i ljubavi. U Petru i Pavlu vidimo simbolično sve apostole. Možda je Ivan drugo 'krilo' i drugi pristup Isusu Kristu.


Misija kršćanstva nije rezervirana samo nekim specijalistima. Svaki krštenik je 'po naravi krštenja' misionar: on je slika Kristova i svjedok svojeg doživljaja i spasenja. Najsnažnija misija je unutarnje zadovoljstvo i životno svjedočenje. Ako se živi Isusova istina ona progovara kroz riječi i lica onih koji ju žive.

A biti misionar znači izići iz sebe, iz svojih naučenih navika da bi se dijelilo vjeru s drugima. Vjera nije nešto što se širi kao reklama ili izvoz. Vjera je širenje radosti vjerovanja, radosti života. Vjera ili daje smisao življenju ili nije božanska vjera.

Petar 'ribar' i Pavao 'učitelj - farizej'  ispovijedaju Isusa kao Božje objavljenje, kao spasenje ljudskog roda. Svaki na svoj način pomogli su da svi mi prepoznamo Isusa Krista. Petar je prvi ispovjedio da je Isus sin Božji i da je Mesija. Sam mu Isus kaže da to on nije domislio nego da mu je to Duh Božji objavio. Da, spoznaja Boga u Isusu uvijek je dar Božji. Sam Bog sebe objavljuje i mi se u njemu nalazimo. Petar nam također govori da je on odabran ne radi svojih vrijednosti nego radi ljubavi Božje. činjenično, naša vjera je dar Božji.

Petar spada u onu trojicu 'privilegiranih' učenika koje je Isus imao uza se kad je liječio kćer Jairovu (Mk 5,37), na preobraženju (Mk 9, 2), i u Getsemaniju (Mk 14,33). Njemu se prvom ukazuje poslije uskrsnuća, "da učvrsti braću u vjeri" (Lk 22,32) i dobiva posebno poslanje (Iv 21, 15-17). Petar je izraz vjere dvanaestorice apostola (Dap 2,14...). Petar je simbol svih apostola (Mk 3,16). U Rimu, za vrijeme Nerona, (64) mučenicki je preminuo svjedočeći za svojeg Učitelja. Petar je upalio vatru vjere u Rimu. On je prvi 'biskup' Rima i kršćanstva.

Kako je već spomenuto, Pavao je kršćanstvo koje ističe iz židovstva pretočio u druge kulture i druga vjerovanja. Propovijeda Grcima i Rimljanima, grešnicima i pravednicima. Pavla su razumjeli i Grci i Rimljani, vjernici i nevjernici. On naviješta Isusa s Areopaga.

Pavlove poslanice, skoro su drugo Evanđelje. One su evanđelje uskrslog Krista. One povezuju živo Stari i Novi zavjet. Pa bi se skoro moglo reći da je po Pavlu cijeli kršćanski svijet i kršćanstvo i judaiziran. Sve nas je povezao s 'Adamom' i s Kristom. Braca smo od početka, braća smo i danas (Poslanica Rimljanima).

Prema Pavlu Isus u sebe sažima cijelu ljudsku povijest i njezino spasenje. Isus rađa novog Adama i novo čovječanstvo. Kršćanstvo je novost cijelog svemira. Isus je misteriozno prisutan u cijelom svemiru. On je za Pavla Kozmički Krist (1Kor 2, 2-10).

Pavao ostaje primjer poštenog i bezinteresnog obraćenika. Za Pavla se uvijek znalo koji je njegov stav. On nikada nije bio 'ni vruć ni hladan'. On je uvijek bio dosljedan svojem uvjerenju.

Svi mi kršćani idemo za Isusovim svjetlom Ljubavi i Istine što su nam donijeli veliki apostoli i proroci Petar i Pavao. Hvala im!

Pretraži

Raspored svetih misa

 • Župna crkva Svetog Mihajla +

  Dr. Ante Šercera 1, Dubrovnik, tel /fax.: 432-027
  Nedjeljom u 8.00, 10.00, 11.30 i 19.00 sati.
  Radnim danom i subotom: 07.00 i 19.00 sati.
   
 • Crkva Gospe od Milosrđa +

  Liechtensteinov put 16, Dubrovnik, tel.:325-155, fax: 325-156

  Nedjeljom: 9.00, 11.00 i 20.00 sati (od 08.06.)
  Radnim danom: 20.00 sati

 • Crkva Svetog Josipa +

  Kardinala Stepinca 26, Dubrovnik

 • Bolnička kapela Gospe od Zdravlja +

  Opća bolnica Dubrovnik
  Nedjeljom sveta misa u 9:00 sati u bolničkoj kapeli.

  Opširnije

 • 1

Djelatno vrijeme ureda

Mihajlo slika

ŽUPA SV. MIHAJLA

Dr. Ante Šercera br. 1

D U B R O V N I K

Tel.: 020/432-027

  RADNO VRIJEME UREDA

PON 14-18,

UTO 8-12,

SRI 14-18,

ČET 14-18,

PET 8-12

           Za sve informacije i upite možete se obratiti na broj župnog ureda u radno vrijeme 020/432027 na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U hitnim slučajevima (bolesnik, smrt) ured je uvijek otvoren.

Don Robert Ćibarić, župnik, 091/600-1404

          Don Ivo Markić, župni vikar, 099/690 5676